7 tips til at holde varmen, når du sover ude

Introbillede

Vi er allesammen forskellige, når det kommer til at holde på varmen. Nogle går i shorts året rundt, andre med handsker.

Forskning viser desuden, at kvinder typisk fryser hurtigere end mænd. Derfor duer det ikke at følge generelle råd og fx regne med at en vintersovepose er perfekt til at sove ude om vinteren. Du skal mærke efter, hvad præcis DU har brug for. Og det koster muligvis et par nætter, der enten er for kolde eller for varme, inden du finder den rigtigt balance. 

Jeg er som udgangspunkt meget varm og fryser sjældent. Men sjældent er ikke det samme som aldrig, og hvis jeg sover ude på en kold nat, så har jeg nogle gode fif, der altid virker for mig:

1. Hold varmen med en varmedunk

Varmedunk

Fyld en varmedunk med 70 - 80 grader varmt vand kort tid inden sengetid, og læg den i din sovepose. På den måde bliver posen varmet op, inden du skal i. Behold varmedunken i soveposen hele natten, og læg den der, hvor du har mest brug for varme, fx ved fødderne. En god varmedunk kan holde sig varm hele natten.

Visse drikkedunke er også egnede til meget varmt vand, så hvis du vil spare plads i rygsækken, kan du vælge sådan en og skifte det kolde drikkevand ud med varmt vand ved sengetid. Jeg fylder min drikkedunk med 300 ml koldt vand og kogende vand for resten, så passer temperaturen cirka. Pak drikkedunken ind i en ekstra sok, og så er den klar til at varme soveposen op.

2. Lav bål inden sovetid 

Lav et stort bål inden sengetid og sæt eller stil dig tæt på det, så du bliver varmet godt igennem. Du må gerne blive så varm, så du er nødt til at tage frakken af. Når du føler dig gennemvarm, så skynd dig i soveposen. På den måde tager du den gode varme med dig, og lukker den inde i soveposen.

SE VIDEOEN: Sådan laver du hurtigt et V-bål – uanset vejret

3. Bevæg dig inden sovetid 

Hvis I er flere afsted, kan I spille en fodboldkamp, volly-kamp eller anden kamp, hvor I bevæger jer meget. Er I få, eller er du alene afsted, kan I/du løbe en tur, lave burpees eller lignende inden sovetid. Når I er godt varme, skynder I jer i soveposen, så I tager varmen med jer.

4. Sov i uld fra top til tå

Sørg for at have tørt uldtøj på fra top til tå, når du skal sove - uldsokker, lange uldunderbukser, langærmet uldtrøje og evt. en ekstra uldtrøje, hvis der er meget koldt, uld hue, evt. en ulden elefanthue. Det uldtøj, du sover i, skal være noget andet, end det du har haft på i løbet af dagen, så det ikke er blevet vådt.

LÆS OGSÅ: 3 Uldne tips, der kan redde din dag

5. Sov i en vintersovepose med uld-inderpose

Der findes groft sagt 3 typer sæsonbestemte soveposer – en sommersovepose, en vintersovepose og en 3-sæsonsovepose (til forår, sommer og efterår). Vintersoveposen er den varmeste og beregnet til frostgrader, og hvis den ikke er nok, kan du supplere den med en uld-indersovepose, som kan give nogle ekstra grader.

6. Sov med dobbelt liggeunderlag

Liggeunderlag

Når det gælder om at sove så varmt som muligt udenfor, så er det en god idé at sove på dobbelt liggeunderlag – et skumunderlag nederst og et oppusteligt liggeunderlag øverst. De oppustelige liggeunderlag har højere  R-værdi end et traditionelt skumunderlag, og det nederste skumunderlag beskytter mod punktering. 

7. Drik en kop varm te inden sengetid

En kop varm ingefærte, kakao, mælk eller hvad du nu foretrækker, er med til at varme dig indefra inden sengetid. Men husk, at drikke inden sengetid fylder blæren, og du risikerer, at skulle forlade din varme sovepose midt om natten, for at stå op og tisse.

Sov godt derude!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!